Informații obiective despre politicieni și alegeri - Harta Politicii Din România
ex: "basescu", "d1 prahova", "magheru bucuresti", etc

Manifestul Hărții Politicii

Mai mult pentru a arăta prietenilor ce vreau eu să fac cu harta asta a politicii la care tot lucrez, am scris zilele trecute un manifest, un fel de viziune pe termen lung a proiectului.

M-am gândit că este potrivit să vi-l arăt și vouă, așa, ca plan pentru anul care vine. :-)

Manifest

Acest document își propune să definească viziunea hărții politicii. Este doar o viziune de ansamblu și o misiune pe termen lung, subliniind principiile care ghidează dezvoltarea acestuia mai degrabă decât planuri concrete în viitorul apropiat.

Un pic de context
(presa românească la pământ)

Transparența, informarea și înțelegerea scenei politice sunt piese esențiale ale democrației participative, iar mass-media românească eșuează lamentabil în îndeplinirea acestui rol.

Deasemenea, se remarcă în România o tendință de adunare a clasei politice sub o singură umbrelă în care “toți sunt la fel”. Aceasta este îngrijorător pentru că atunci când toți par la fel cei corupți și slab pregătiți sunt la fel de buni ca oricare alții, ducând la alegeri bazate pe alte criterii decât competență și corectitudine.

Harta politicii își dorește să înlocuiască rolul pe care ar trebui să îl îndeplinească presa, devenind un punct de referință în înțelegerea scenei politice românești și a sublinierii diferențelor între politiceni.

Sunt două direcții prin care cred că acest scop poate fi atins.

Înțelegerea personalităților politice
(generarea automată de fact checking)

Un utilizator care caută să înțeleagă universul unui politician ar trebui să poate face asta complet, corect și cu referințe către sursa informațiilor, plus posibilitatea de a explora în detaliu anumite aspecte.

Harta va prezenta contextul prezent – evenimentele actuale în care este implicat, activitatea sa recentă, persoanele cu care este conectat și cum anume – și contextul trecut – un fel de resume relevant, când a fost senator, cum a votat, care este orientarea politică, ce declarații importante a făcut.

Pus în fața unei alegeri între doi politicieni, harta ar trebui să îți ofere toate informațiile pe baza cărora să poți face o alegere informată. Asta implică o imagine clară și completă a diferențelor între cele două personaje, extrăgând atât fapte (voturile și legile exacte pe care un parlamentar a votat) dar și înțelesul acestor fapte (de câte ori a votat cineva pro taxe, cât de liberal este în practică un parlamentar).

Pe lângă politica alegerilor, harta ar trebui să ofere și o platformă continuă pentru democrația participativă.

Între alegeri, omul de rând ar trebui să poată înțeleage chestiunile principale care îl privesc și să înțeleagă cine îl reprezintă și în practică, nu doar teoretic. Asta poate fi realizat prin interpretarea legilor, realizare de statistici agregate, analiza luărilor de cuvânt, analiza lucrărilor comisiilor parlamentare și prezentarea acestora într-un format accesibil și ușor de digerat.

În acest moment nu există nici o sursă care să fie măcar aproape de a oferi aceste răspunsuri, iar calitatea mass-mediei românești (care ar trebui să îndeplinească acest rol) este din ce în ce mai scăzută.

Înțelegerea evenimentelor curente din perspectiva știrilor
(generarea automată a unui New York Times)

Harta ar trebui să fie un ziar politic generat complet automat și exclusiv pe baza unui flux de știri obiectiv și complet (mediafax, associated press).

Un astfel de ziar poate fi mai bun decât 80% din jurnalismul românesc, care în prezent are un standard de calitate foarte jos.

Pornesc de la premiza că un articol bun înseamnă prezentarea faptului, împreună cu prezentarea contextului relevant despre personajele principale implicate în poveste plus contextul relevant în care apare povestea.

Exemplu: Un articol bun despre cum Mircea Geoană dorește majorarea salariilor profesorilor ar trebui să prezinte, pe scurt:
- declarații anterioare pe acest subiect pe care le-a făcut Mircea Geoană
- legile referitoare la majorarea salariilor și cum le-a votat senatorul Geoană
- cine a mai propus majorarea salariilor și în ce context
- care este nivelul salariilor în alte țări europene

Harta își propune generarea acestui gen de articole complet automatizat, pornind doar de la un flux de știri brut (mediafax). Acest lucru ar trebui să fie deja posibil cu tehnologii actuale și cu seturile potrivite de date (atât structurate cât și nestructurate), mai ales atunci când domeniul este limitat și bine definit (politica).

Harta își dorește să fie o alternativă automatizată la o bună parte din industria junalistică românească, în contextul în care întreaga industrie jurnalistică în forma actuală se întreaptă către o reinventare din temelii sau o prăbușire inevitabilă.

Dacă manifestul ăsta vi s-a părut interesant, puteți citi și o anexă cu câteva considerații aici.

Leave a Reply





hartapoliticii.ro © 2004-2009
Toate datele de pe acest site sunt oferite cu caracter orientativ. Folosind acest site acceptați că autorii nu își asumă nici o răspundere pentru corectitudinea acestor informații.
Dacă aveți întrebări, sugestii sau opinii, vă rog să mă contactați.