Am adăugat pe pagina de revista presei și Cotidianul și HotNews. Cum nu sunt foarte sigur ce ziare sunt importante în România, le iau la rând după cum îmi aduc aminte.
Deși pagina devine prea încărcată, adăugând mai multe ziare mă va forța să lucrez la o prezentare mai bună a datelor. Chiar și așa, mi se pare mie sau Gândul și HotNews îl menționează mai mult pe Geoană, în timp ce Cotidianul se apropie mai bine de fluxul mediafax și îl menționează pe Băsescu cel mai mult?
Știe cineva orientările neoficiale ale ziarelor? Aș vrea să le verific să văd dacă pagina asta este utilă.
Ca de obicei, dacă aveți idei sau sugestii despre cum aș putea prezenta datele astea mai bine și cum aș putea să le fac mai interesante, let me know.
evenimentul zilei e pro basescu
apropos de boc si curajul lui
Gheorghe avea un cal si s-a hotarat sa-l vanda, asa ca da fuga in iarmaroc.
- Cat vrei dom’le pe calul asta?
- Eu cer 20 de mil !
- Dar uite ca-i orb , ca nu se misca daca-i treci mana prin fata ochilor!
La o asemenea afirmatie Gheorghe dezleaga calul si-i da una pe spate, iar acesta o rupe la fuga dar dupa 50 de metri se izbeste temeinic de un copac.
- Ai vazut, dom’le, ca-i orb ?
- Dar tu ai vazut ce CURAJ are ?!
@Ghiță: Aș prefera să evit discuțiile despre politică în sine, nu prea mă interesează subiectele, ci doar meta-analizele.
Dacă știi ce ziare țin cu ce politicieni, let me know, încă am nevoie de puncte de control. Altfel voi edita comentarii care dau înspre discuții despre cine are dreptate.
Cotidianul a auvt mai multe orientari: pana in momentul campaniei de la alegerile locale din 2008 era pro PD-L pe fata si anti PNL rau de tot (mai rau decat anti PSD chiar). Atunci m-am saturat eu de ei: faceau campanie pe fata. Apoi au trecut pe echilibru o perioada. Acum observ articole critice (unele chiar dure) la adresa PD-L, neutre despre PNL etc. De cand m-am saturat de ei, trec pe site cam 1 data la saptamana.
EVZ, din ce vad in ultimul timp, sunt cam simultan anti si usor neutri in privinta fiecarui partid, i.e. de audat nu prea lauda, doar puncteaza greseli sau succese si cam atat. Mi se par destul de obiectivi.
GSP nu te intereseaza, cred ) dar as mentiona aici ca ei au dezgropa scandalul Ridzi si ei au sustinut o campanie constanta si putenica pana ca doamna a fost data jos. Da, ziarul de sport, practic a dat-o jos. Daca era la Ministerul Sporturilor….
GSP apartine de Intact, iar Intact detine Jurnalul National.
Jurnalul National: citesc acest ziar foarte rar din cauza atitudinii extrem de pesimiste, auto victimizante, generalizatoare pe care o emite; foarte toxic intelectual ziarul dpdv meu. Acum, din putinele citiri ale ziarului, pot spune ca: dpdv politic, PCR (partidul conservator roman) e cel mai bun, PD-L e criticat cu orice ocazie, domnul Basescu e criticat neparat in mai multe articole in aceeasi editie, iar celelalte partide sunt laudate/criticate in functie de atitudinea fata de PCR.
O lista simpla cu cu orientarea ziarelor in Romania nu exista, nici nu exista curajul de a declara propriu-zis orientarea politica a unui ziar. E ceva considerat “nociv” inca de la inceputurile presei libere in romania. Probabil singurul ziar care si-a declarat vreodata orientarea politica si a suferit (sediul devastat in mineriade, ziarele aruncate din tren cand erau transportate catre alte localitati, etc) a fost “Romania Libera” imediat dupa revolutie, datorita conducerii. Celelalte ziare la acea vreme erau dependente de fondurile de stat. In timp acest gen de finantare a fost inlocuit de publicitatea de stat si de pretentia de marketing a ziarelor de a livra informatii si “adevarul jurnalistic al lumii in care traim”.
Ceea ce poti sa faci e sa cauti si sa clasifici “fericirea” sau “tristetea” ziaristilor, bloggerilor , etc folosind NLTK (Python) sau LingPipe(Java) si sa le asociezi cu personalitatile in mass media, feature pe care deja l-ai facut.
Ideea de la care am plecat atunci cand am facut acest exercitiu e explicata mai bine de Peter S. Dodds aici. Trebuie sa recunosc nu mi-a fost usor, pentru ca nu am un fond solid in programare si a trebuit sa invat pe propria piele concepte prcum stemmer sau conflation.
O alta abordare e sa confrunti textul de pe web cu un catalog preconstruit de cuvinte si fraze asociate diferitelor ideologi politice si algoritmul ala sa iti dea “valenta” ideologica a unui text (practic o hartie de turnesol pentru ziare si felul in care prezinta realitatea). Am un singur exemplu elementar care imi vine in cap. In timpul alegerile europene exista o aplicatie care iti confrunta setul de raspunsuri pe care le dadeai cu un set de valori ideologice din back end si la final iti dadea un grafic al apartenentei politice personale.
Alte idei nu mai am
http://www.mediaindex.ro
@bbedexe Neat! Foarte bun demersul site-ului!
La o prima aruncatura de ochi am decat o mica corectie, ziarul 7plus a redevenit National.
Mulțumesc pentru răspunsurile detaliate. Îmi vor folosi.
@bbedexe: nu știu cât de util îmi este MediaIndex în contextul de mai sus, nu pare să aibă și orientările astea subiective ale ziarelor. Adinel l-a găsit util, așa că ai câștigat măcar un vizitator.
Poti sa vezi care persoane sunt in spatele unui ziar (in spatele unor firme sunt tot niste persoane in final). Apoi agregi info despre personele respective si legat cu alte articole din ziare despre ele, poate iesi ceva. De ex, X e pe la ziarul Y . De cand s-a schimbat guvernarea X castiga licitatii. Y tinde sa fie favorabil noii guvernari (implicit unui partid)?
ps: Situl acela a castigat, nu eu , ca nu am nicio treaba cu ei.