Informații obiective despre politicieni și alegeri - Harta Politicii Din România
ex: "basescu", "d1 prahova", "magheru bucuresti", etc

Ce s-a întâmplat la senat și câteva concluzii

Am adăugat ieri și cifrele de la alegerile pentru Senat despre câte voturi au contat de fapt acolo.

Despre alegerile la Senat

Cifrele sunt foarte asemănătoare cu cele de la camera deputaților, deși probabil datorită numărului mai mic de locuri alocate pe colegiu electoral, 41 de Senatori nu au fost prima alegere a electoratului (30% din cei 136 de Senatori, spre deosebire de cei 25% de la Camera Deputaților).

Click pe imagini pentru a le vedea mai mari

Am schimbat un pic categoriile pentru ‘câte voturi au contat’ pentru că la Senat fiecare colegiu are un număr mai mare de alegători și atunci 500 de voturi aici reprezintă un procent mai mic decât 500 de voturi la Camera Deputaților.

Câteva concluzii despre realegerea foștilor parlamentari

Pentru că acum am imaginea completă a alegerilor (mai puțin deputații de la minorități), putem să tragem niște concluzii ceva mai interesante despre realegerea parlamentarilor:

  • În Camera Deputaților au recandidat 216 deputați. Dintre aceștia, 115 au fost realeși (98 tot în Camera Deputaților, iar 17 s-au mutat la Senat).
  • În Senat au recandidat 86 de senatori. Dintre aceștia, 37 au fost realeși (31 tot în Senat, iar 6 s-au mutat în Camera Deputaților).
  • În acest moment, cei 98 (foști deputați) + 6 (foști senatori) care sunt acum deputați reprezintă 31% din cei 336 deputați din mandatul curent.
  • Cei 31 (foști senatori) + 17 (foști deputați) care sunt acum senatori reprezintă 35% din cei 136 senatori din mandatul curent.

Știu că cifrele astea au un oarecare grad de eroare pentru că nu am o listă foarte bună de foști parlamentari care au candidat din nou, dar eroarea nu ar trebui să fie foarte mare.

Câteva gânduri despre prezența medie a re-aleșilor

O cifră interesantă este prezența medie în parlament în mandatul 2004-2008 a parlamentarilor care au fost realeși. Media lor de prezență este consistent mai mică și decât a celor care au fost respinși care la rândul ei este mai mică decât media generală de prezență a parlamentului.

La început m-a nedumerit treaba asta, dar cred că am găsit o explicație. Mulți dintre cei realeși sunt miniștri, șefi de partide, vicepreședinți, în general parlamentari foarte vizibil public dar care nu prea dau pe la servici deloc sau aproape deloc.

Exemple de oameni realeși la Camera Deputaților sunt Borbély László, Crin Antonescu, Anca Boagiu iar la Senat parlamentari precum Mircea Geoană, Marko Bela, Varujan Vosganian sau Teodor Meleșcanu, oameni foarte vizibili public dar care în practică sunt plătiți degeaba să fie parlamentari pentru că nu dau aproape deloc pe la servici (toți au prezențe sub 10%).

Acum că mi-am explicat cauza, m-am mai liniștit. :-) Nu este ok, dar măcar este explicabil. :-)

Cam atât. Dacă aveți sugestii, întrebări, nelămuriri sau înjurături, lăsați un comentariu. :-)

2 Responses to “Ce s-a întâmplat la senat și câteva concluzii”

  1. Nu prea este ok, insa asta este practica dorita (de cei ce au nascut constitutii si legi) inca de la inceput in Romania.

    Se candideaza pentru a prinde locul cald pe 4 ani (masina, secretara, birou parlamentar in teritoriu si suma forfetara) iar apoi se merge si mai sus.
    Fie ca merg in Guvern sau chiar in Europarlament, locul si beneficiile deputatiei se pastreaza. La fel si imunitatea :)
    In plus sunt ocupati cu diverse posturi in consilii de administratie sau AGA (din partea statului), ce rotunjesc frumos veniturile. Iar acolo se duc, poti conta pe asta :)

    Si din pacate asta este normal pentru un sistem democratic. Urmeaza o organizare mai buna, in care ei nu-si vor reprezenta doar interesul personal, ci al unui grup (finantator in campanie) pentru ca doar asa putea organiza o campanie de succes.

    Atunci politica o sa para mai curata iar noi vom fi mai fericiti :)

  2. online says:

    mul?umiri foarte interesant,

Leave a Reply





hartapoliticii.ro © 2004-2009
Toate datele de pe acest site sunt oferite cu caracter orientativ. Folosind acest site acceptați că autorii nu își asumă nici o răspundere pentru corectitudinea acestor informații.
Dacă aveți întrebări, sugestii sau opinii, vă rog să mă contactați.