Informații obiective despre politicieni și alegeri - Harta Politicii Din România
ex: "basescu", "d1 prahova", "magheru bucuresti", etc

Date de la Senat: holy shit!

(Acest post este un duplicat al mesajului de aici. L-am duplicat pe Harta Politicii pentru a avea toate mesajele pe această temă într-un loc unitar)

Weekendul ăsta am lucrat din nou la Harta Politicii, de data asta am adăugat datele de la Senat, mult mult mai interesante decât cele de la Camera Deputaților.

Un pic de context

Senatul a început să voteze electronic din Septembrie 2007. Asta înseamnă că statisticile pe care le-am făcut sunt doar pentru ultimul an. Chiar și așa mi se par foarte relevante, un an este un sfert de mandat.

Senat.ro s-a dovedit a fi mult mai puțin prietenos pentru procesare automată. Asta s-a întâmplat și din diverse motive tehnice (site-ul este execrabil realizat), dar și din alte cauze cum ar fi nepotrivirea de nume din sistemul de vot electronic cu numele declarate ale Senatorilor (Ioan vs. Ion, prenume în plus sau în minus, nume scrise greșit).

Deasemenea senat.ro nu are înregistrări video așa că nu putem ști cât a vorbit fiecare și nici nu îi putem vedea.

Ce am aflat

Nu știam la ce să mă aștept așa că, atunci când am văzut media de prezență, am rămas cu gura căscată și m-am dus la propriu să iau o gură de aer.

Prezența medie în Senatul României, în ultimul an, a fost de 44%.

Luați o pauză. Meditați bine la numărul ăsta și întoarceți-l pe toate părțile. În medie, senatorii au fost prezenți mai puțin de jumătate la votat legi. În medie, senatorii români lucrează part-time! Peste jumătate din senatori au forst prezenți la mai puțin de jumătate din voturi.

Comparativ, prezența medie în Senatul american este de 94.8%. Și ei sunt la fel de ocupați și importanți ca și senatorii noștri, au familii, sunt președinți de partide etc.

Dacă tot am adăugat chestii, am făcut și o medie de prezență pe partide, atât în Senat cât și în Camera Deputaților.

Ce înseamnă asta

Well, eu sper ca în primul rând să ofere un pic de context celor care îl caută.

Exemplul meu favorit este acest articol în care Vadim Tudor declară

“In Senat, din cauza proastei functionari a sistemului electronic, se voteaza, de multe ori, prin ridicare de mana, asa ca votul cu cartela este total irelevant. (…) Daca eu am doar 1% prezenta la votul electronic, cum oare a depus PRM (…)”

Ceea ce articolul uită este să dea niște context, câte voturi electronice s-au ținut în ultimul an. E foarte simplu de aflat din documente ca cel de aici și de aici că în total au fost 703 de proiecte înregistrate în Senat între Septembrie 2007 și iunie 2008. Din acestea, 623 au fost votate electronic, iar asta înseamnă aproape 90% din voturi. Un ziarist ar trebui să le numere de mână aici, dar acum știm.

Acum putem spune sigur și dovedibil că ceea ce până acum doar bănuiam: declarația lui Vadim este o minciună sfruntată, iar Vadim este unul dintre senatorii cu cea mai scăzută prezență la vot, 3.8%.

În ultimul an practic Vadim nu a trecut prin Senat să voteze aproape nici o lege.

În loc de concluzie

Cred că în ultimele zile realizez de fapt cât de important este să nu credem că toată clasa politică este toată o apă și un pământ.

Asta este ceea ce politicienii corupți și leneși își doresc, pentru că în momentul în care i-ai clasificat pe toți ca hoți, orice politician cât de cât mai bun apare va fi aruncat în aceeași oală și ales pe picior de egalitate cu ceilalți. În acel moment devine ceva normal să nu se ducă să își facă datoria, devine normal să fure, și noi toți dăm din umeri, indiferenți în fața unui inevitabil imaginar.

Informați-vă. Alegeți cu cap, uitați-vă la cei de acum care n-au făcut nimic în Senat și gândiți-vă dacă vreți din nou să alegeți oameni care să nu treacă pe acolo. Duceți-vă la vot și încercați să alegeți cum puteți mai bine pe aceia pentru care există speranța că ar putea fi buni.

Ca de obicei, dacă aveți vreo sugestie, critică, părere, corectură, lăsați un comentariu.

Leave a Reply





hartapoliticii.ro © 2004-2009
Toate datele de pe acest site sunt oferite cu caracter orientativ. Folosind acest site acceptați că autorii nu își asumă nici o răspundere pentru corectitudinea acestor informații.
Dacă aveți întrebări, sugestii sau opinii, vă rog să mă contactați.