Informații obiective despre politicieni și alegeri - Harta Politicii Din România
ex: "basescu", "d1 prahova", "magheru bucuresti", etc

EuroParlamentarii români, conștiincioși?

Am o obsesie cu prezeța la servici. :-) Well, în weekend m-am gândit să văd cum stau europarlamentarii români aleși în 2007 la capitolul ăsta.

Un pic de context

Parlamentul European se întrunește de câteva ori pe lună. Pentru fiecare ședință plenară se face o listă de prezență, care poate fi găsită aici. În total sunt 785 de deputați activi, dintre care 35 sunt români.

În total, între Decembrie 2007 și Mai 2009 au fost 96 de ședințe plenare.

Ce am făcut

Agregând aceste liste am calculat procentul de prezență al fiecărui euro parlamentar. În medie, prezența totală a parlamentului este de 82%. Surprinzător, prezența medie a parlamentarilor români este de 81%.

Tot oarecum surprinzător, am aflat că din totalul de 50 de europarlamentari care au fost înlocuiți în această perioadă, 9 erau români, aproape o treime din parlamentarii noștri. Nu am reușit să găsesc pe site-ul parlamentul motivul înlocuirii, ar fi interesant de aflat. Șase dintre ei erau candidați PD, doi PSD și unul PLD.

Iată cum arată graficul cu prezența fiecăruia din europarlamentarii români, inclusiv cei care au fost înlocuiți.

Concluzie?

Îmi plac datele și graficele de ansamblu. Se vede cum parlamentarii români înlocuiți aveau prezența sub medie. Tot pentru a avea o privire de ansamblu i-am marcat pe europarlamentari și în listele de alegeri. Știați că, cel mai probabil, 20 din cei 33 de europarlamentari vor fi… realeși? :-)

Am adăugat aceste date și pe paginile individuale ale fiecărui europarlamentar. Dacă aveți sugestii sau idei, comentați.

11 Responses to “EuroParlamentarii români, conștiincioși?”

  1. Tine aproape de FYB. O sa ai o surpriza placuta in curand in legatura cu asta….

  2. Vivi says:

    Mircea, votewatch.eu e foarte cool.
    Puteți să îl aplicați și în parlamentul româniei?

  3. @Vivi: sper sa da. Nu depinde numai de noi evident. Sa vedem ce efect va avea in restul Europei

  4. Adinel says:

    Arghhh… You made me do research :)
    Pai cei care au fost inlocuiti pot fi gasiti in Parlamentul Romaniei sau prin alte functii:
    Petru Filip – PD-L – ales in Parlamentul Romaniei
    Popa Mihaela – PD-L – aleasa in Parlamentul Romaniei
    Marian Zlotea – PD-L – numit presedinte ANSVA in februarie 2009
    Nechifor Cătălin Ioan – PSD+PC – ales in Parlamentul Romaniei
    Monica Iacob-Ridzi – PD-L – ministru tineretului si sportului
    Sorin Frunzaverde – preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin (ales in 2008)
    Roberta Anastase – aleasa in Parlamentul Romaniei
    Titus Corlatean – ales in Parlamentul Romaniei
    Ai un search minunat :D

  5. Vivi says:

    @Adinel: deci răspunsul ar fi… alegerile? De ce totuși au prezența așa scăzută? Înseamnă că de la început nu le era gândul la a fi europarlamentari și tot ce voiau era să fie parlamentari români? M-am uitat și la ceilalți cu prezența scăzută care încă mai sunt acolo. Nici unul din ei nu a candidat la parlamentare în 2008. Ciudat.

    Sârbu Daciana: nu a candidat
    Nicolae Vlad Popa: nu a candidat
    Niculescu: nu a candidat
    Mănescu: nu a candidat
    Tokes: nu a candidat
    Plumb: nu a candidat
    Dumitriu: nu a candidat

  6. Adinel says:

    @Vivi
    Cazul Dacianei Sarbu este oarecum putin diferit de lista mentionata de tine. Oricat as dori sa sa o includ in grupul “alegeri” nu pot. In martie 2008 a nascut. Oricat te-ar chema datoria de ales in Parlamentul European sa faci naveta cu avionul de la un moment al sarcinii e practic imposibil. Plus perioada de dupa nastere e la fel de critica in privinta reprezentarii Romaniei.
    Chiar si asa nu poate fi exclusa decat partial. Poate pare ciudat insa la nivel semiotic (aoleu ce academic am ajus) termenul “alegeri” se asociaza aproape exclusiv fie cu localul – dar aici nu sunt asa chinez incat sa compun teorii care sa tina apa – fie cu nationalul. Acest ultim aspect conteaza foarte mult pentru un politician si prevaleaza in fata unei institutii cu caracter supranational precum UE. Politicianul are multe fatete la nivel national, care tin “apa” in mentalitatea colectiva cat si a lui personala. E membru unei comunitati, in partid are functii, ia decizii, imparte painea si cutitul, isi contreaza si isi umileste adversarii cand are ocazia. Iluzia puterii “efective” la nivel national indeamna politicianul la implicare, fie ea pentru bine sau pentru rau. Rolul unui parlamentar european incepator e lipsit de extraordinar si de multe ori nu face decat sa speculeze.
    Fiecare politician din lista ta are tendinta de a trage spre national/local. S-a dus in PE ca sa arate ca se poate (Tokes), sau poate sejurul in PE ii va da o doza de respectabilitate (e cel care s-a batut in club dupa ce a fost numit purtator de cuvant al guvernului) – se poate ca implicarea in campania electorala la nivel national si fuga dupa acea functie nationala sa fie motivul absentei -, sau poate ne pot reprezenta si simt ca o fac mai bine in Parlamentul European :)
    Cam atat

  7. Adinel says:

    Ups! batausul e Rares Niculescu, Scuze, a “fugit” din argumentatie…

  8. Vivi says:

    @Adinel: mulțumesc pentru lămuriri. Uf, politica e complicată și plină de excepții. Cine ar fi crezut că există și concedii de maternitate pe lumea asta. :-) Anyways, good to know, mă întreb cum aș putea lua și asta în calcul.

    Cred că este inevitabil, va trebui să încep să urmăresc politica românească. :-( Sau să fac un sistem unde utilizatorii să poată adăuga fapte despre fiecare candidat, un fel de wikipedia dar ceva mai structurat. Hmm… o să meditez la ideea asta.

  9. Iulian Boia says:

    Buna!

    Vin cu o propunere pentru crearea unor indicatori de performanta prin care sa monitorizam activitatea parlamentarilor romani – e un instrument foarte simplu, mi-ar face placere sa primesc un feedback.

    L-am postat pe blogul meu la:
    http://oideebuna.blogspot.com/2009/04/parlamentul-romaniei-si-indicatorii-de.html

    Felicitari pentru lansarea Hartii Politice Vivi!

  10. Vivi says:

    Iulian, sunt de acord cu tine că așa ceva ar putea fi util. Vezi http://votewatch.eu. O să mă gândesc la asta mai mult, să văd dacă merită implementat și mai ales cum.

  11. Iulian Boia says:

    Buna!

    Sunt un pic mai liber in perioada asta si o sa ma gandesc si eu la un plan de actiune mai concret referitor la modul in care ar pute fi implementat un sistem de felul asta.

    Categoric o sa fie o “distractie”, dar eu zic ca merita!

    Da-mi te rog de stire daca putem lucra impreuna la chestia asta.

    Spor si voie buna!

Leave a Reply





hartapoliticii.ro © 2004-2009
Toate datele de pe acest site sunt oferite cu caracter orientativ. Folosind acest site acceptați că autorii nu își asumă nici o răspundere pentru corectitudinea acestor informații.
Dacă aveți întrebări, sugestii sau opinii, vă rog să mă contactați.