Adrian Severin este preşedinte al Delegaţiei Parlamentare de cooperare UE - Ucraina.
Adrian Severin este membru titular în:
* Conferinţa preşedinţilor de delegaţie,
* Comisia pentru afaceri constituţionale,
* Delegaţia la Adunarea Parlamentară Euro-Mediteraneană.
Este membru supleant în:
* Comisia pentru afaceri externe,
* Delegaţia pentru relaţiile cu ţările din Europa de Sud-Est.
În perioada monitorizată, domnului Severin i s-au atribuit 0 rapoarte şi 0 avize.
Prezenţa la şedinţele în plen ale Parlamentului European a fost de 91%, domnul Severin participând la 65 din cele 71 de şedinţe.
Prezenţa la lucrările Comisiei în care este membru a fost de 70%, domnul Severin participând, conform registrelor de prezenţă, la 14 din cele 20 de şedinţe ale Comisiei care au avut loc în perioada analizată.
În perioada analizată, Adrian Severin a propus un număr de 93 de amendamente, a căror importanţă în ansamblu a fost una deosebită. Amendamentele au tratat teme precum o definire a parteneriatului transatlantic cu un accent deosebit pe consolidarea politicii externe şi de securitate comune (PESC) şi a politicii europene de securitate şi apărare (PESA) - susţinând crearea unui parteneriat strategic trilateral între UE, SUA şi Rusia. Alte amendamente sau referit la situaţia din Kosovo şi rolul UE, precum şi la sprijinirea procesului de democratizare din Ucraina şi Georgia. O altă serie de amendamente au vizat comercializarea cotelor de emisie de gaze cu efect de seră, conferirea Parlamentului European atribuţia de facilitare a consensului între parlamentele naţionale în probleme de politică externă sau situaţia din Croaţia şi Macedonia.
Adrian Severin are o adresă de email disponibilă public pe pagina personală de pe site-ul Parlamentului European. Nu are un site propriu, dar are un blog ce permite comunicarea bidirecţională. Blogul nu este însă actualizat, întrucât ultimele ştiri datează din mai 2008. În schimb, blogul permite citirea tuturor editorialelor publicate de Adrian Severin în cotidienele naţionale. Temele abordate în postările existente tratează politica externă a Uniunii Europene şi politica internă.
Calitatea intervenţiilor domnului Adrian Severin din perioada studiată a fost în general bună, acestea dovedind o cunoaştere adecvată a subiectelor discutate şi semnalând probleme concrete.
Principalele teme abordate de Adrian Severin pe durata mandatului au fost:
* politica externă a Uniunii Europene (a susţinut că UE trebuie să dezvolte o cooperare mai strânsă cu Rusia şi cu Statele Unite, şi să îşi creeze o politică proprie, unitară, de negociere cu acestea, iar referitor Kosovo a susţinut organizarea unei conferinţe internaţionale în urma căreia să se reglementeze din punct de vedere al dreptului internaţional statutul juridic al provinciei, consolidarea relaţiilor și intensificarea cooperării cu Azerbaidjanul, situaţia din Georgia);
* extinderea Uniunii Europene, prin acceptarea de noi membri a Ucrainei, Serbiei, Moldovei şi Turciei, care ar ajunge să îndeplinească cerinţele pentru statele membre mai uşor dacă ar fi deja integrate;
* consolidarea Uniunii Europene, şi mai precis a caracterului ei supranaţional –prin susţinerea adoptării Tratatutului de la Lisabona, creşterea influenţei şi importanţei Parlamentului European, şi crearea unei forţe de intervenţie proprie a UE;
* drepturile minorităţilor – a criticat măsurile luate de guvernul italian împotriva imigranţilor rromi, şi a susţinut că problema rromilor trebuie considerată ca fiind una transnaţională şi că UE ar trebui să fie cea care creează politici pentru această minoritate şi că la nivelul Uniunii să se introducă mecanisme pentru participarea reprezentanţilor rromilor la luarea deciziilor. A susţinut de asemenea că nu este de competenţa Uniunii să se ocupe de statutul minorităţilor etnice în general, dar că aceasta ar trebui să abordeze problemele legate de drepturile culturale ale minorităţilor;
* deposedarea abuzivă a unui număr de cetăţeni români ca urmare a aplicării unei legislaţii eronate privind regimul juridic al proprietăţii;
* prevenirea intensificării rasismului și xenofobiei (interzicerea autorităţilor publice și mass-mediei asocierea criminalităţii cu apartenenţa etnică, reducerea criminalităţii prin integrare socială și nu prin reprimare poliţienească).
Identificarea categoriilor sociale ale căror interese le-ar fi apărat cu precădere domnul Adrian Severin se dovedeşte a fi una dificilă, prin prisma preocupărilor şi atribuţiilor domniei sale (în Comisia pentru Afaceri Constituţionale şi cea de Afaceri Externe).
Diverse: Adrian Severin a redactat, împreună cu europarlamentarul francez Alain Lamassoure un raport prezentat în octombrie 2007 cu tema “Compoziţia Parlamentului European”, referitor la modul în care locurile din Parlamentul European trebuie împărţite între statele membre. Raportul a avut o importanţă deosebită, deoarece a propus principiul “proporţionalităţii regresive”, conform căruia norma de reprezentare (per europarlamentar) pentru statele cu o populaţie mai mare este una mai mică (avantajând în acest fel statele mai mici).
Totodată, raportul prevedea ca numărul de europarlamentari să rămână la 750, iar pentru statele care vor adera la Uniune după anul 2007 să se acorde locuri suplimentare.
Pe baza acestor observaţii şi a informaţiilor disponibile din surse publice, putem concluziona că domnul eurodeputat Adrian Severin a avut o contribuție deosebită la stimularea democraţiei participative.
(
citește întreg textul despre Adrian Severin...
)
Acesta este concluzia Raportului Qvorum asupra activitatii individuale a europarlamentarilor (2008-2009). Mai multe detalii despre acest studiu
pe site-ul Qvorum.
Ar trebui sa inteleaga toata populatia Romaniei ca PSD + PC este singura solutie pentru noi de a iesi din asa zisa “criza” – acum si pentru viitor. Felicitari pentru itreaga echipa europarlamentara iar d-nului Adrian Sevrin succese depline sa ne reprezinte cu demintate . MULT SUCCES.