Informații obiective despre politicieni și alegeri - Harta Politicii Din România
ex: "basescu", "d1 prahova", "magheru bucuresti", etc

Richard Stallman ține un discurs la lansarea Fundației Ceata în București

February 18th, 2013

Ceata este un grup de activism pentru programe libere și cultură liberă cu o activitate de 5 ani care a contribuit la HartaPoliticii cu cod prin hacatoanele organizate (la ActiveWatch și în Open Media Challange). Acum se organizează ca fundație și invităm susținătorii proiectului HartaPoliticii să se alăture colegilor noștri la evenimentul de lansare.

Lansarea Fundației Ceata va avea loc vineri 22 februarie în Aula Magna din Facultatea de Drept a Universității din București. Programul evenimentului începe la ora 14:00 și constă dintr-o prezentare a Fundației Ceata și un discurs despre programele libere ținut de Richard Stallman. Evenimentul este sprijinit de Facultatea de Științe Politice în cadrul proiectului The Sponge. Participarea este gratuită, fără înscriere și deschisă oricui.

Posted in harta politicii | No Comments »

Caută secția de votare de care aparții

December 3rd, 2012

Harta Politicii acum te lasă să cauți secția de votare de care aparții, după adresa unde locuiești.

Cornel Ghiban a geocodat (aproximativ) toate secțiile de votare din România și le-am pus pe toate pe o hartă și a construit cea mai mare parte a acestui feature. Felicitări Cornel!

Și pentru că avem și descrierea fiecărei secții de votare, chiar dacă locația nu este perfectă, ca utilizator poți să vezi de care secție de votare aparține strada ta.

Mie îmi place foarte mult feature-ul ăsta pentru că este ceva cu adevărat util, a știi unde să te duci să votezi este un pas necesar pentru a îți putea exprima votul. :-)

Dacă aveți feedback, păreri, corecturi, vă rog să nu ezitați.

Posted in alegeri, harta politicii | 4 Comments »

Un video despre cum să folosești harta politicii

December 3rd, 2012

Foarte tare, Andrei a făcut un video despre cum să folosești harta politicii.

Posted in harta politicii | 2 Comments »

Am importat datele de pe România Curată

November 30th, 2012

Harta Politicii acum afișează datele produse de Asociația pentru o Românie Curată pentru aceste alegeri, date care la ei pe site se găsesc aici.

Acum pe pagina fiecărui colegiu este semnalat că un candidat are date din această sursă, iar pe pagina candidatului apare textul integral, cu link-uri către origine pentru a putea fi verificate că sunt corecte și nu sunt în vreun fel schimbate.

Uitați aici un exemplu de cum apare pe pagina unui candidat, pentru Antonie Solomon (ales întâmplător).

Posted in harta politicii | No Comments »

Exprimă-ți susținerea pentru un politician prin Harta Politicii

November 28th, 2012

Utilizatorii își pot acum exprima public susținerea pentru un politician, iar această susținere va fi publicată pe Facebook.

Am adăugat acest feature pentru a oferi un mod ușor de a îți exprima suportul pentru cei pe care îi vei vota, pentru a putea face asta public ușor și a încerca să îți convingi și prietenii să voteze cu respectivii.

Politicienii la rândul lor pot profita de asta convingându-și suporterii să își exprime susținerea din același motiv: vizibilitate pe Facebook, susținere din om în om, între prieteni.

Este un mod bun de distribuție într-o eră unde comunicarea între prieteni, între oameni care se cunosc a devenit atât de accesibilă și de comună prin canale precum Facebook.

Această acțiune de suport va apărea pe Facebook nu ca un “like” ci ca acțiune de suport:

Posted in harta politicii | No Comments »

Ce înseamnă să votezi informat

November 24th, 2012

Cineva mi-a trimis un link către un proiect al Transparency International care are ca scop informarea cetățenilor prin a oferi o platformă unde politicienii să își publice angajamentele.

Și m-a lovit o realizare pe care mi-am zis să o împărtășesc și cu voi.

Pentru mine, a vota informat nu înseamnă a ști ce promite un politician, ci a ști dacă promisiunile lui sunt susținute în vreun fel de realitate și fapte.

Platforme pentru făcut angajamente și propagandă electorală sunt, în ziua de azi, abundente. Facebook, twitter, internetul, bloguri, mii de locuri unde să se tot ia angajamente.

Ceea ce mi se pare mie că ne lipsește este o platoformă care să verifice dacă aceste angajamente au sens și au și ceva substanță în spate, nu doar vorbe.

Posted in harta politicii | 1 Comment »

Ești un super designer cu simț civic? Harta Politicii are nevoie de tine. România are nevoie de tine!

November 21st, 2012

Ajută-ne să facem paginile de informare pentru fiecare colegiu electoral să arate mai bine și munca ta va fi văzută de zeci de mii de oameni.

Un pic de context

Harta Politicii este un proiect Open Source, construit de oameni pasionați în timpul lor liber.

Alegerile se apropie. Harta este primul site care a oferit lista de candidați într-un format ușor de accesat, și are cea mai bună căutare pentru colegiul electoral din care faci parte.

În ultima săptămânâ mai mult de 6.000 de utilizatori unici au căutat colegiul din care fac parte. Numărul ăsta va crește pe măsură ce se apropie alegerile.

De aceea avem nevoie de tine!

Dezvoltatorii hărții politicii și-au atins limitele când vine vorba de design. Noi am făcut tot posibilul, dar cum totul este făcut în regim de voluntariat, avem și noi limitele noastre. :-)

Task-ul e simplu

Ne dorim să facem un face-lift la paginile dedicate colegiilor electorale. Aici este un exemplu de astfel de pagină. Trebuie păstrat pe cât posibil look-ul actual al site-ului: alb, curat, focusat pe informație, fără înflorituri, direct și la obiect.

Un utilizator trebuie să poată vedea ușor care sunt candidații din colegiul lui, și apoi să poată vedea unde poate citi mai multe despre aceștia.

Conținutul care este acum pe paginile respective trebuie menținut, ne dorim doar o schimbare a felului în care este organizată pagina și a felului în care arată.

Deadline-ul pentru acest proiect

Mai sunt 17 zile până la alegeri. Deadline-ul este Luni, 26 Noiembrie, cinci zile de acum înainte. Ai un weekend la dispoziție și câteva zile în plus.

Cum alegem dacă implementăm sau nu design-ul

Design-ul pe care îl vei propune va fi trimis pe lista de discuții și vom accepta părerea majorității.

Dacă majoritatea consideră că este o îmbunătățire, îl implementăm. Dacă nu, va rămâne doar ca un exercițiu de design.

Harta Politicii are nevoie de tine!

Posted in harta politicii | No Comments »

Un nou experiment: harta politicii își dorește să fie utilă comunității de chibiți politici

November 20th, 2012

Am implementat zilele astea bazele unui nou experiment pe harta politicii: crearea unei comunități care să adauge și să comenteze articole legate de politică și legate de politicienii din România.

Un pic de context

Misiunea hărții politice este să fie un punct de plecare pentru orice fel de informații despre fiecare politician, un compendiu exhaustiv. De aceea harta încearcă să absoarbă cât mai multe informații și să creeze sens din ele.

Dar deși încercăm să facem tot posibilul să facem asta automatizat, multe din informațiile acestea, multe link-uri și comentarii pertinente la adresa diverșilor politicieni se găsesc în presa locală sau pe bloguri politice mai mult sau mai puțin ușor de găsit.

Astfel de resurse pot fi găsite și adăugate numai cu ajutorul unei comunități

De aceea am implementat un nou experiment.

În primul rând, o pagină globală dedicată împărtășirii și comentării a link-uri adăugate de comunitate și votate de comunitate ca fiind importante (sau nu).

Apoi, pe pagina fiecărui colegiu electoral, am adăugat de asemenea o secțiune pentru adăugare de link-uri relevante acelui colegiu.

Cum ajută asta comunitatea de chibiți politici?

În acest moment mulți bloggeri, mulți analiști și chibiți postează analize foarte interesante și utile la ei pe blog, dar acestea se pierd în timp.

Pe măsură ce postează noi și noi mesaje, vechile link-uri se pierd în pagina a doua și a treia a blogurilor lor, fiind extrem de greu de descoperit de potențiali alegători.

Harta îi ajută aducând aceste analize pe pagina fiecărui colegiu, lăsând comunitatea să decidă cât de utile sau obiective sunt.

Cum ne asigurăm că aceste link-uri sunt relevante

Fiecare link este moderat automat pentru a asigura faptul că menționează politicieni din colegiul respectiv. Orice link care nu menționează politicieni într-un anumit colegiu nu va apărea pe pagina respectivă.

La fel și global, orice link care nu menționează politicieni este respins.

Faptul că sunt comentarii adăugate la fiecare link, comentarii care pot fi votate ca relevante sau nu, ar trebui să asigure un oarecare punct balansat de vedere și să evite spam-ul sau comentariile inepte care, sper, vor fi votate în jos de către comunitate.

Nu în ultimul rând, este un experiment

Ca multe alte lucruri pe care harta le-a făcut de-a lungul timpului, ăsta este un experiment.

M-am gândit mult la avantaje și dezavantaje, am preferat să îl lansez așa, să vedem ce se întâmplă și să îl adaptăm din mers.

Dacă aveți păreri, opinii, sau sugestii, spuneți.

Posted in harta politicii | 2 Comments »

Noi surse de știri pe harta politicii

November 19th, 2012

Cornel Ghiban a implementat săptămâna trecută un parser pentru mai multe surse de știri, care acum vin prin newskeeper.ro.

Asta înseamnă că acum harta monitorizează Gândul, Ziarul Financiar, România Liberă, Adevărul și Evenimentul Zilei.

Statistici pentru toate aceste ziare puteți vedea aici.

Creșterea acoperirii de surse de știri pentru harta politicii este un lucru foarte bun pentru că acum nu numai că cetățenii pot găsi mai multe resurse, dar și că oricine dorește să construiască feature-uri care extrag conținut din știri sau care analizează știri are mai multe surse de date pe care să lucreze.

Mă refer la feature-uri ca detectarea automată a apartenenței politice din știri, învățarea de fapte din știri, sau detectarea de declarații.

Felicitări Cornel pentru implementare și pentru contribuție!

Posted in harta politicii | No Comments »

Grafic explicativ despre cum funcționează sistemul uninominal românesc

November 15th, 2012

Acum patru ani am găsit cea mai bună și simplă explicație despre cum funcționează sistemul uninominal românesc pe thinkopolis.eu care acum nu mai există.

I-am întrebat pe autori dacă mai au acea explicație și, spre fericirea mea, au găsit SWF-urile.

Așa că, fără să mai lungesc lucrurile, iată explicația.

Dacă un candidat obține 50%+1 voturi într-un colegiu uninominal, este declarat câștigător. Pentru toate colegiile dintr-un județ în care candidații nu obțin 50%+1, locurile sunt repartizate în felul următor:

Posted in alegeri, harta politicii | No Comments »





hartapoliticii.ro © 2004-2009
Toate datele de pe acest site sunt oferite cu caracter orientativ. Folosind acest site acceptați că autorii nu își asumă nici o răspundere pentru corectitudinea acestor informații.
Dacă aveți întrebări, sugestii sau opinii, vă rog să mă contactați.