Ramona Mănescu este membru titular în:
* Comisia pentru cultură şi educaţie
* Delegaţia pentru relaţiile cu statele din Golf, inclusiv Yemen
Şi membru supleant în:
* Comisia pentru dezvoltare regională
* Delegaţia pentru relaţiile cu ţările din Asia de Sud
Gradul de prezenţă la lucrările în plen: 57 din 71, sau 80,28%.
Gradul de prezenţă la lucrările de comisie: 5 din 10, sau 50%.
Ramonei Mănescu i s-au atribuit 0 rapoarte şi 2 avize, primul vizând relaţiile economice și comerciale cu ţările din Balcanii occidentali (importanţa instrumentului IAP, rolul determinant al autorităţilor locale în dezvoltarea economică durabilă și consolidarea societăţii civile, consolidarea Consiliului de Cooperare Regională, dezvoltarea cooperării economice și comerciale în zona specifică a Dunării). Cel de-al doilea a vizat instituirea unui cadru european de referinţă pentru asigurarea calităţii în educaţie și formare profesională (necesitatea unei abordări complementare cu privire la educaţia formală și informală pentru o mai bună ajustare a procesului educaţional la nevoile reale ale pieţei forţei de muncă, consolidarea legăturilor dintre sistemele naţionale, inclusiv de la nivel local şi regional).
Ramona Mănescu a depus un număr de 69 de amendamente, calitatea acestora fiind una medie, aceastea abordând, în special, următoarele subiecte: sprijinirea studenţilor cu mai puţine oportunităţi; introducerea unui curs comun de un an în școli despre istoria Europei după 1945, a integrării europene și despre funcţionarea UE; crearea unui nou proiect educaţional, care să se numească Universitatea Deschisă Europeană și care să fie deschisă și gratuită pentru cetăţenii europeni; facilitarea procesului de apropiere dintre instituţiile Uniunii Europene și cetăţeni; accentuarea rolului important al capacităţilor şi abilităţilor antreprenoriale încă de timpuriu; rolul întreprinderilor mici și mijlocii în dezvoltarea rurală și contribuţia acestora la convergenţă.
Ramona Mănescu are o adresă de email disponibilă public, un blog care permite o comunicare bidirecţională şi un website care permite o comunicare unidirecţională. Atât blogul cât şi website-ul sunt actualizate în mod regulat. Blogul conţine părerile personale ale doamnei Mănescu asupra diferitelor evenimente interne şi internaţionale, în timp ce website-ul conţine informaţii despre apariţii şi declaraţii în presă, proiecte susţinute în cadrul Parlamentului European, precum şi activitatea sa în cadrul PE, precum şi datele de contact.
Calitatea intervenţiilor doamnei Ramona Mănescu a fost per ansamblu bună, venind ea însăşi cu soluţii originale la problemele discutate (ex: problema afgană; dezvoltarea unor programe de voluntariat privind solidaritatea între generaţii).
Pe parcursul mandatului de europarlamentar Ramona Mănescu a abordat următoarele teme:
* integrarea socială a rromilor
* migraţia ilegală
* terorism
* statul de drept în Italia
* politica portuară europeană
* educaţie şi formare profesională
* politica europeană de vecinătate
* relaţiile UE – Rusia
* domeniul sportiv
* politici de dezvoltare a turismului
* dezvoltare rurală şi agricultura în zonele montane
Ramona Mănescu a apărat interesele următoarelor categorii sociale: comunitatea rromă, studenţii, tinerii în general, pensionarii, agricultorii, angajaţii din domeniul sportiv.
Diverse: Ramona Manescu a castigat premiul Parlamentarul Anului 2008, la categoria Educaţie şi cultură, în cadrul galei The Parliament Magazine Awards. (http://stiri.rol.ro/content/view/152958/2/).
Pe baza acestor observaţii şi a informaţiilor disponibile din surse publice se poate concluziona că doamna eurodeputat Ramona Mănescu a avut o contribuție bună la stimularea democraţiei participativă.
(
citește întreg textul despre Ramona-Nicole Mănescu...
)
Acesta este concluzia Raportului Qvorum asupra activitatii individuale a europarlamentarilor (2008-2009). Mai multe detalii despre acest studiu
pe site-ul Qvorum.