Csaba Sógor este membru titular în:
* Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne,
* Delegaţia pentru relaţia cu ţările din Asia de Sud-Est şi cu Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).
Este membru supleant în:
* Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale,
* Delegaţia pentru relaţiile cu Peninsula Coreeană.
Prezenţa la şedinţele în plen a fost de 97%, cu 69 de prezenţe.
Prezenţa la lucrările comisiei a fost de 76%. comisii: 10 din 13.
Lui Csaba Sógor i s-au atribuit 0 rapoarte, însă acesta a fost raportor pentru avizul la raportul cu titlul “Multilingvismul – o valoare pentru Europa şi un angajament comun”, adoptat de Comisia pentru Angajare şi Afaceri Sociale. Avizul cere Comisiei Europene să ia măsuri pentru a micşora diferenţa între oportunităţile ce există la nivelul Uniunii Europene pentru cei care vorbesc o singură limbă şi oportunităţile celor care cunosc mai multe limbi străine. Csaba Sógor a depus şi un număr de 13 amendamente, calitatea acestora fiind însă una redusă. Cele mai importante amendamente aduse au fost cele care vizează măsuri de integrare pentru minoritatea rromă (încurajarea absolvenţilor de facultate de etnie rromă să se întoarcă în comunităţile de origine şi crearea unei strategii uniforme a UE pentru rromi, cu colaborarea organizaţiilor ce reprezintă interesele rromilor), restul amenamentelor aducând schimbări minore în domeniile vizate.
Per ansamblu, se poate spune despre calitatea intervenţiilor că a fost una medie.
Principalele teme abordate de Csaba Sógor pe parcursul mandatului de europarlamentar au fost:
* independenţa Kosovo – europarlamentarul a susţinut recunoaşterea Kosovo ca stat; a atras atenţia asupra faptului că UE trebuie să confrunte problema minorităţilor;
* statutul minorităţilor tradiţionale, şi mai ales a minorităţii maghiare – a susţinut că statele în care minorităţile tradiţionale trăiesc trebuie să protejeze identitatea culturală a acestora, şi să ia măsuri pentru ca etnicii minoritari să-şi poată folosi limba maternă în educaţia de la toate nivelele, în administraţie şi în curţile de justiţie; a solicitat protecţia Uniunii Europene pentru minoritatea maghiară în faţa încercărilor de restrângere a dreptului acesteia de a-şi folosi limba maternă; a susţinut acceptarea autonomiei minorităţilor naţionale, şi a cerut ca statelor să nu li se permită adoptarea monolingvismului ca principiu; a sustinut reglementarea clară la nivelul Uniunii Europene a statutului minorităţilor;
* problema minorităţii rrome – a criticat măsurile luate de guvernul italian contra populaţiei rrome, a susţinut că UE trebuie să ia măsuri pentru respectarea drepturilor acestora şi că sentimentele anti-romi trebuie combătute. A susţinut de asemenea găsirea de soluţii la problemele cauzate de migraţia economică şi crearea unei legislaţii coerente la nivelul tuturor statelor Uniunii de protecţie a drepturilor minorităţilor.
Partenerii sociali sau categoriile sociale ale căror interese au fost apărate de Csaba Sógor, aşa cum reiese din intervenţiile sale, dar şi din datele disponibile public sunt: Partidul Coaliţiei Maghiare, Coaliţia Maghiară, organizaţia Maghiarii din Transcarpathia, comunitatea ceangăilor, dar şi bisericile tradiţionale maghiare din Transilvania, precum şi populaţia rromă.
Csaba Sógor are o adresă de email şi un website ce permite comunicarea bidirecţională, fiind actualizat în mod regulat. Site-ul conţine ştiri despre activitatea parlamentarului, atât în Parlamentul Românie cât şi în Parlamentul European. Site-ul are de asemenea un link către discursurile ţinute de domnul Sógor în calitate de europarlamentar.
Diverse: Csaba Sógor a organizat un concurs de selecţie pentru un stagiu de o lună la Bruxelles, ale cărui condiţii de participare au fost anunţate pe site. Totodată acesta a organizat un şir de evenimente dedicate Transilvaniei.
Pe baza acestor observaţii şi a informaţiilor disponibile din surse publice, putem concluziona că domnul eurodeputat Sogor Csaba a avut o contribuție slabă la stimularea democraţiei participative.
(
citește întreg textul despre Csaba Sógor...
)
Acesta este concluzia Raportului Qvorum asupra activitatii individuale a europarlamentarilor (2008-2009). Mai multe detalii despre acest studiu
pe site-ul Qvorum.