Informații obiective despre politicieni și alegeri - Harta Politicii Din România
ex: "basescu", "d1 prahova", "magheru bucuresti", etc
Biro Rozalia-ibolya, candidat D Bihor alegeri 2016
Biro Rozalia-ibolya
 > Sumar
Știri recente
21 Dec
10am
  ziarul financiar
... plus alți 352
16 Dec
3pm
  mediafax
... plus alți 202
16 Dec
10am
  adevarul
... plus alți 411
Candidat alegeri 2016
Candidat:
 • Bihor pentru Cam. Deputaților
 • poziția 2 pe lista de partid
 • din partea UNIUNEA DEMOCRATĂ MAGHIARĂ DIN ROMÂNIA (UDMR).
 • Integritate
  * 2011 - Rozalia Biro a făcut obiectul unui raport al ANI, care a acuzat-o de conflict de interese, deoarece in calitatea sa de viceprimar al municipiului a semnat un contract de inchiriere a unui imobil din centrul orașului,0 in care a funcționat Biblioteca CFR, către Fundația Partium, din al cărei Consiliu de Administrație făcea parte. Imobilul a fost atribuit fundației pe zece ani, cu posibilitate de prelungire și drept de intaietate la cumpărare, contra unei chirii de doar 150 lei pe lună plus TVA, deși se intinde pe 231 metri pătrați și are curte și grădină. * 2012 - DNA deschide un dosar penal de cercetare, dar, in 2014, Parchetul de pe langă Înalta Curte de Casație și Justiție emite ordonanța de clasare a cauzei, motivand că in februarie 2006, cand a fost semnat acest contract, conflictul de interese nu era considerat infracțiune.
  Atac la adresa statului de drept
  * În martie 2015, a votat impotriva cererii procurorilor anticorupție de ridicare a imunității lui Daniel Șova in vederea reținerii și arestării preventive. DNA a cerut ridicarea imunității pentru că Dan Șova, fost ministru al Transporturilor, a falsificat și distrus probe pentru a scăpa de dosarul in care este acuzat că a incasat ilegal 3 milioane și jumatate de lei de la Complexele energetice Rovinari și Turceni.
  Controverse
  * 2015 - Rozalia Biro si Laszlo Borbely apar in interceptările din dosarul vicepreședintelui Consiliului Județean (CJ) Bihor, Alexandru Kiss, trimis in judecată de procurorii DNA Oradea pentru mai multe fapte de corupție. Rechizitoriul menționa:"Pe parcursul urmăririi penale a rezultat faptul că societatea comercială Keviep Kft Debrecen a fost susținută și de alți membri ai grupului condus de inculpatul Kiss (…), printre care se află martorul Biro Rozalia Ibolya, viceprimar al municipiului Oradea in perioada 2002 -- 2012, parteneră de afaceri cu inculpatul Kiss (…) și subordonată a acestuia pe linie politică". Potrivit procurorilor DNA, Alexandru Kiss a incercat, de-a lungul timpului, să-și rezolve diverse afaceri cu ajutorul Rozaliei Biro. * A făcut deliciul presei atunci cand și-a trecut in CV romana la limbi străine, precum și atunci cand a declarat că "majoritatea copiilor bipezi din Oradea provin din alte localități" și că pe străzile din municipiu abia dacă pot fi găsiți "cațiva", pentru că Poliția Comunitară i-a ridicat pe aproape toți ceilalți.
  Istoric Politic
  * **Uniunea Democrată a Maghiarilor din Romania** (UDMR) * Vicepreședinte, Organizația de Femei a Partidului Popular European, 2015 * Președinte, Organizația de Femei a UDMR, 2013 * Președinte UDMR Oradea, 2008-2013 * Președinte al Consiliului Reprezentanților Unionali al UDMR, 2007 * Președinte al Consiliului Reprezentanților Județeni UDMR Bihor, 2005 * Președinte al Comitetului de Integrare Europeana al Consiliului Reprezentanților Unionali al UDMR, 2004 * Președinte a circumscripției Rogerius al UDMR Bihor, 2000-2004 * Membru al Consiliului Reprezentanților Unionali al UDMR, membru al fracției Partium, 2003 * Consilier local al grupului UDMR din Consiliul Local Oradea, 2000 * Membru al consiliului reprezentanților circumscripției Csillagvaros al UDMR Bihor, 1999

  Listele România Curată 2012
  "
  Averea candidatilor
  Detine zece terenuri agricole si intravilane, o casa de locuit si bunuri de valoare de 100 000 lei. A acordat unor firme imprumuri de 521 215 lei si a castigat anul trecut din vazarea unor terenuri 310 000 euro.
  A castigat din salariul de viceprimar si de profesor 36 379 lei.
  Este actionar la: SC RCS SRL Bucuresti, SC Stirea SRL Oradea, SC Alexis SRL Oradea, SC pro Idea SRL Oradea, SC Biolact SRL Bihor, SC Varmezo SRL Bihor
  Este presedinte sau membru fondator sau membru al curatoriuluila urmatoarele asociatii si fundatii: Varadium, Partium, Pro Rogerius, Mecena, Pensionarii Maghiari din Partium
  Afaceri si contractele cu statul
  In 2006 Biolact Bihor a castigat licitatria pentru programul “Cornul si laptele” in consortiu cu o alta firma, dar licitatia a fost anulata.
  Presa locala a relatat ca firma Biolact, la care Rozalia Biro este actionara impreuna cu Alexandru Kiss fost presedinte CJ Bihor, a inchiriat spatii comerciale in pietele Iosia, Rogerius, Decebal si Nufarul din Oradea de la RAPAS, subordonata primariei Oradea. Biolact a fost singura firma care s-a prezentat la licitiile anuntate printr-o notita publicata intr-un ziar local in care nu se preciza ca este vorba despre spatii detinute de regia locala a patrimoniului in pietele din Oradea.
  Incompatibilitate
  In 2011 Agentia Nationala de Integritate a constatat, in urma procedurilor de evaluare, indicii cu privire la savarsirea infractiunii de conflict de interese de catre Rozalia-Ibolya Biro, viceprimar al Municipiului Oradea. Biro Rozalia este acuzata ca a incheiat ca viceprimar al municpiului Oradea un contract privind inchirierea unui imobil cu fundatia Fundatia PARTIUM – PARTIUM ALAPITVANY  la care este membru fondator.
  La data incheierii contractului de inchiriere, conform datelor inscrise in evidentele Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, imobilul nu se afla in proprietatea Municipiului Oradea. Imobilul situat in Municipiul Oradea a fost trecut, la data de 29.03.2007, prin Hotararea Consiliului Local al Municipiului Oradea nr. 239, in  proprietatea Municipiului Oradea.
  ANI a dispus:
  -sesizarea organelor judiciare competente, cu privire la posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese si a altor fapte de natura penala;
  - initierea demersurilor in vederea anularii contractelor incheiate cu incalcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.
  - complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din functie, precum si interdictia de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani de la data ramanerii definitive a raportului, ori, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii si functiei respective.
  "

  Nici un comentariu pentru “Biro Rozalia-ibolya”

  Lasa un comentariu

  Date de contact
  Flux RSS   Declarații
  30 May
  2018
  : Mulţumesc, domnule preşedinte. Doamnelor şi domnilor deputaţi, În calitate de deputat ales în Circumscripţia electorală nr. 5 din Bihor, m-am angajat să apăr drepturile şi interesel... 
  23 Apr
  2018
  : Mulţumesc, domnule preşedinte. Comisia pentru politică externă a fost sesizată, spre dezbatere în fond, în procedură de urgenţă, cu Proiectul de Lege pentru modificarea şi completare... 
  20 Jun
  2017
  : ... cu structurile asemănătoare ale ţărilor din centrul şi estul Europei. Stimaţi colegi, vă invit să participaţi la acest grup de lucru. Mulţumesc.  
  20 Jun
  2017
  : Mulţumesc, domnule preşedinte. Titlul declaraţiei politice: "Un viitor fără violenţă - depinde de noi". Conferinţa central şi est-europeană "Să promovăm legi eficiente pentru elimi... 
  07 Jun
  2017
  : Da. Organizăm Conferinţa internaţională cu tema intitulată "Legi eficiente pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor", pe 12-14 iunie, la Camera Deputaţilor. Rugămintea mea este,... 
  Alte legături


  Harta politicii
  a apărut în

  hartapoliticii.ro © 2008-2012

  Toate datele de pe acest site sunt oferite cu caracter orientativ. Folosind acest site acceptați că autorii nu își asumă nici o răspundere pentru corectitudinea acestor informații. Dacă aveți întrebări, sugestii sau opinii, vă rog să mă contactați.