Informații obiective despre politicieni și alegeri - Harta Politicii Din România
ex: "basescu", "d1 prahova", "magheru bucuresti", etc

Harta politicii din România

(Acest post este un duplicat al mesajului de aici. L-am duplicat pe Harta Politicii pentru a avea toate mesajele pe această temă într-un loc unitar)

Știți cu toții că îmi place să fac statistici. Vă dați seama că au început să mă mănânce degetele când într-o discuție de acum o săptămână cu Dorin am realizat că toate voturile Camerei Deputaților sunt online pe www.cdep.ro, publice și organizate.

Un pic de context

Camera Deputaților este una din camerele parlamentului, cealaltă este Senatul. Doar camera deputaților oferă voturile electronice, începând doar cu 2006 pentru fiecare deputat în parte în pagini de genul acesteia. În Senat încă nu se face asta, deși ar trebui să îi presăm să o facă. (update: există voturile și la Senat, sunt doar foarte greu de găsit :-) ).

Mai mult, pentru fiecare deputat au pagini ca asta, unde sunt informații despre deputat, când a intrat în Parlament și când și-a dat demisia, câte minute în total a luat cuvântul și înregistrări video ale fiecărei luări de cuvânt.

Ce am făcut cu datele astea

Pentru fiecare deputat în parte am calculat absenteismul la vot (pentru că știu când, ce și dacă a votat pentru fiecare lege de pe site-ul cdep). Apoi am ordonat toți deputații după absenteism și am pus toată lista aici: www.vivi.ro/politica/.

Astfel de liste există deja pentru House Of Representatives din America, analogul Camerei Deputaților de la noi. :-) Ca să punem lucrurile în perspectivă am adunat datele din amandouă și am făcut un grafic. Asta ca să avem un context despre ce înseamnă normalitate politică.


Un grafic ceva mai hardcore îl găsiți aici, pentru iubitorii de grafice.

În House Of Representatives sunt 447 deputați, în Camera Deputaților la noi sunt 321.

90% din deputații americani au absenteismul sub 10%, în timp ce doar 15% de la noi sunt atât de conștiincioși. Doar 2 (0.5%) deputați americani au lipsit la mai mult de jumătate din voturi și asta pentru că au decedat. La noi, 70 de deputați (20%) au tras chiulul la mai mult de jumătate din voturi și majoritatea sunt bine sănătoși.

De ce e asta important

Deputații sunt aleși acolo să ne reprezinte și să lucreze pentru țară. Îi alegem ca, de bine de rău, să muncească pentru binele nostru, sau măcar să încerce să facă asta.

În schimb o bună parte din ei sunt absenți de la serviciu după cum le vine lor. Nu e normal! 70 dintre ei au chiulit la mai mult de jumătate din voturi! Încearcă tu să te duci la servici doar o dată la două zile și spune-mi dacă merge.

Ce mi-aș dori eu de la site-ul ăsta

Peste 200 din acești deputați candidează din nou. 40 din cei 70 care au lipsit jumătate de mandat au tupeul să candideze din nou! Foarte mulți din cei care au tras chiulul la mai bine de un sfert de voturi candidează din nou. Mi-ar plăcea să revenim la normalitate.

Dacă îl găsiți util, dați-l mai departe (www.vivi.ro/politica). Există și pagini pentru fiecare candidat, o poză, unde candidează (dacă candidează în 2008), un link către wikipedia și un google search. De exemplu, pagina despre Jipa Florina Ruxandra, deputat PRM care a trecut subtil la PSD în Septembrie, absentă la 75% din voturi.

Dacă site-ul ți se pare relevant sau găsești un candidat din colegiul tău electoral, dă-l mai departe. Dă un link la prieteni, printează pagina, dă-o părinților, prietenilor, ajută-i să voteze informat.

Nu știu dacă avem optiuni bune de vot, dar cel puțin pentru candidații ăștia știm ce au făcut timp de patru ani.

Mi-ar plăcea ca jurnaliștii care citesc asta să folosească datele astea când vorbesc despre un deputat. Oferiți context. Informați oamenii despre ce aleg.

Câteva observații

Știu că unii din oamenii de acolo sunt absenți de la vot pentru că au fost sau sunt în guvern. Din păcate nu am găsit o listă cu membri guvernului în timp ca să pot scoate voturile respective din calcul (și ca să pot semnaliza cine e sau a fost din guvern). Dacă cineva poate să mă ajute cu o astfel de listă ar fi excelent.

Deasemenea, mulțumesc Irinei că m-a ajutat să fac legătura între deputați și unde candidează, lui Dorin și Orlando că m-au ascultat în timp ce băteam câmpii despre ce vreau să fac. :-)

În loc de concluzie

Dacă aveți sugestii, comentarii, observații, greșeli de remarcat, lăsați un comentariu. Mi-ar plăcea să fac pagina asta cât mai utilă, cât mai completă și corectă.

Dacă cineva știe cum am putea face o petiție, cerere sau ceva asemănător să obligăm și Senatul să își publice voturile, ar fi foarte cool, este nevoie de transparență și Senatul este chiar mai important decât Camera Deputaților. (update: am găsit și voturile Senatului, ascunse bine :-) voi încerca să le adun în weekend)

[update] Dacă vreți să puneți bannere la voi pe site să susțineți proiectul, găsiți aici câteva.

Leave a Reply





hartapoliticii.ro © 2004-2009
Toate datele de pe acest site sunt oferite cu caracter orientativ. Folosind acest site acceptați că autorii nu își asumă nici o răspundere pentru corectitudinea acestor informații.
Dacă aveți întrebări, sugestii sau opinii, vă rog să mă contactați.