Informații obiective despre politicieni și alegeri - Harta Politicii Din România
ex: "basescu", "d1 prahova", "magheru bucuresti", etc

Busola politică pentru parlamentari

Un pic de context

Probabil știți de busola politică, un site care încearcă să îți evalueze orientarea bazat pe anumite întrebări.

N-am reușit să găsesc însă nicăieri o busolă politică a parlamentarilor. Ei răspund la întrebări tot timpul în parlament, cu DA, NU sau Abținere. :-) Cine este impotiva reluării urmăririi penale a lui Adrian Năstase? Dar pentru mărirea taxelor?

Acum putem afla!

Ce am făcut

Începând de azi putem face această evaluare. Am introdus un sistem prin care putem atașa tag-uri pentru fiecare lege, iar harta politicii afișează apoi pentru fiecare parlamentar care este poziția lui față de chestiunea respectivă.

Să luăm exemplul cu Adrian Năstase.

Pe data de 23 Iunie, în Camera Deputaților au fost cinci voturi legate de reînceperea urmăririi penale a lui Adrian Năstase. Dacă anotăm fiecare din acele voturi cu “pentru Adrian Năstase” sau “contra Adrian Năstase”, putem vedea apoi pentru fiecare deputat dacă este pentru sau împotriva lui Adrian Năstase, după cum a votat în acele cinci legi. Hai recunoașteți că e cool. :-)

Ok, și cum merge asta?

Pentru a folosi acest feature, trebuie să urmați pașii de mai jos:

1. Înregistrați-vă și autentificați-vă.

2. Pentru Camera Deputaților sau Senat, duceți-vă la mandatul “2008-2012” și apoi la pagina cu “Lista Voturi“. Acolo este lista tuturor voturilor exprimate electronic în parlament în acest mandat.

3. În dreptul fiecărui vot veți găsi un buton pentru a adăuga anotări. Anotați legile despre care știți că sunt pro sau contra ceva anume, sau legile care vă interesează în mod specific.

4. You’re done! Acum pe pagina fiecărui deputat veți găsi orientarea lui față de legile pe care le-ați anotat, cum anume a votat el pe chestiunile respective. Mai exact, veți găsi răspunsul la întrebarea “este acest deputat pentru sau contra lui Adrian Năstase?”.

Câteva exemple de tag-uri relevante

Dacă am putea anota toate legile și a le cataloga ca pro sau contra “implicare stat în economie”, “acord FMI”, “guvern dialog social”, “reducerea taxelor”, “creșterea impozitelor”, “impozit unic”, “salarizare unitară”, “integrarea minorităților”, “legalizarea prostituției”, “legalizarea marijuana”, “condamnarea comunismului”, atunci am putea avea o imagine foarte clară a convingerilor parlamentarilor și am avea o adevărată busolă politică parlamentară.

Cui se adresează acest feature?

Am făcut acest feature în principal pentru bloggeri și analiști politici. Mă aștept ca mai ales fundațiile non guvernamentale pe teme politice să fie interesate, dar și jurnaliștii sau bloggerii pasionați de domeniu.

Mai mult, dacă am găsi o sursă autoritară de încredere care să facă această treabă de anotare, idealul ar fi să le facem publice.

Nu am nici un dubiu că felul în care parlamentarii votează pe taxe, mediu înconjurător, ajutor social, sunt chestiuni foarte relevante, interesante de știut, și în acest moment complet opace.

Ca întotdeauna, dacă aveți feedback, lăsați un comentariu. Și mai ales, dați mai departe dacă credeți că există oameni interesați.

13 Responses to “Busola politică pentru parlamentari”

  1. Ionut Oprea says:

    Salut, Vivi.

    O problema si o oportunitate. Intai problema: incearca sa te asiguri ca macar majoritatea celor care introduc date in sistem nu sunt postaci de partid care vor sa manipuleze rezultatul, altfel zis: keep a good signal to noise ratio.
    Oportunitatea: ar fi interesant daca s-ar putea urmari si (in)constanta in sustinerea anumitor idei a candidatilor :)

    In rest, super, de cand imi doresc un astfel de instrument de informare ne-mediata, sper sa mearga.

  2. Vivi says:

    Salut Ionuț. Tocmai pentru că nu am o soluție pentru zgomot și informațiile aiurea (vezi tagul meu cu creșterea unicornilor), tag-urile sunt în acest moment private. Cu alte cuvinte, îți vezi doar propriile tag-uri.

    Singurul mod de a arăta un tag altora este de a trimite un link direct către pagina tag-ului, ca aici, caz în care am încercat să afișez clar cine a creat tag-ul și avertismentul că poate fi aiurea.

    Ar fi ideal dacă am ajunge să avem tag-uite toate legile public și corect. Ideile despre cum am putea face asta sunt binevenite. :-) În acest moment înclin să cred că soluția este să discut cu oameni care folosesc activ acest feature (ziariști, ong-uri politice) și să facem publice individual tag-urile lor în momentul în care văd că sunt interesați și știu ce tag-uiesc.

  3. Alex Morega says:

    E o problemă delicată asta cu tag-urie. Să zicem că ajunge în parlament o lege pentru reformă în justiţie, dar varianta votată în final să fie mult diferită de intenţia iniţială, până la punctul în care reforma respectivă este mai mult cosmetică. Mai e corect ca legea să primească tag-ul “reformă în justiţie”? Cine decide, în ce fel?

    Ar fi util să pot eu, ca utilizator, să-mi aleg un număr de “surse” de tag-uri în care să am încredere, şi informaţia să-mi fie cumva prezentată ţinând cont doar de acele tag-uri.

  4. Vivi says:

    Da, aș vrea să fac ca, atunci când cineva îți trimite un link la un tag (de exemplu un ziar, sau un blogger în care ai încredere), să în poți copia la tine în cont, astfel încât să vezi tagul respectiv tot timpul.

    Altă idee este ca, atunci când sistemul va începe să fie folosit să discut direct cu cei care se vor dovedi de încredere (din nou, surse autorizate – ziare, ONG-uri) și să facem unele din tag-uri publice. Asta va depinde de cât de folosit va fi acest feature, dar cam ăsta este scenariul ideal din punctul meu de vedere (foarte puțini utilizatori își vor face conturi, trebuie ca informația asta să devină publică).

  5. Mihai Papuc says:

    Prin acest articol m-ai convins să-mi fac un cont aici – chiar voiam să fac o analiză cu privire la două teme care mă interesează. Problema mea: nu văd care este modalitatea de a găsi acele legi care mă interesează – am încercat chiar să înțeleg exemplul tău – „data de 23 Iunie” – dar am ajuns la o pagină ce afișează voturi din 7 decembrie 2010.
    Deci, care ar fi modalitatea de rezolvare a problemei?

  6. Vivi says:

    Salut, baza de date cu legi nu este la zi. O să lucrez săptămâna asta să o actualizez și apoi putem vedea cum pot face găsirea de legi mai ușoară.

  7. Mihai Papuc says:

    Ok, mersi. Și să zici dacă există ceva la care aș putea să ajut – în măsura timpului disponibil o să o fac.

  8. Vivi says:

    Salut Mihai, am adus lista de voturi la zi, atât pentru parlament cât și senat. Spune-mi dacă lipsește ceva. Vezi că am adăugat și un fel de căutare, după ID-ul votului, pe care îl găsești în URL-ul fiecărui vot care te interesează.

    Știu că nu e foarte friendly, dar sper să fie suficient de ușor de făcut once you figure things out.

    Sunt foarte curios la ce o să folosești asta, așa că poate îmi dai și mie un semn după ce găsești niște rezultate.

  9. Mihai Papuc says:

    Mersi Vivi pentru ajutor și feed-back. Am văzut cam cum funcționează această căutare. Momentan sunt prins în alte probleme, dar de îndată ce voi avea timp să mă ocup de ce aveam de gând voi reveni aici cu detalii.

  10. pax says:

    Foarte misto, de-abia astept sa inceapa sa conteze asa ceva – adica sa fie suficienti cetateni care sa se orienteze cat mai obiectiv din activitatea unui parlamentar cand decide daca merita reiterat.
    Ai incercat sa iei legatura cu ong-uri cu activitati de watchdog care ar putea sa puna umarul la crowdsourcing? Sau, au incercat ele sa ia legatura cu tine? :)

  11. Vivi says:

    @pax: realizezi că post-ul ăsta este de acum de mai bine de un an? :-)

    Am încercat cu ONG-uri, nu a mers. Foarte recent a apărut un nou val de interes și un pic de momentul din partea celor care vor participa la site când o să devină open-source, așa că rămâne de văzut.

  12. Vivi says:

    Hei Mihai, cum pot să te ajut să faci score-card-ul de care pomeneai că ai vrea să îl faci? :-D

  13. Mihai Papuc says:

    Salut Vivi, deocamdată nu ai cu ce să mă ajuți. Trebuie să caut legile și proiectele de legi din domeniul care mă interesează.

    Partea proastă e că timpul care îmi rămâne după ce vin de la serviciu abia îmi ajunge ca să citesc mailurile și să răspund la ele. Dar peste vreo două săptămâni trebuie să revin la un program mai lejer, așa că o să te caut atunci cu siguranță dacă mă lovesc de ceva.

Leave a Reply





hartapoliticii.ro © 2004-2009
Toate datele de pe acest site sunt oferite cu caracter orientativ. Folosind acest site acceptați că autorii nu își asumă nici o răspundere pentru corectitudinea acestor informații.
Dacă aveți întrebări, sugestii sau opinii, vă rog să mă contactați.