Informații obiective despre politicieni și alegeri - Harta Politicii Din România
ex: "basescu", "d1 prahova", "magheru bucuresti", etc

Cine re-candidează la EuroParlamentare?

Azi, de curiozitate, am vrut să văd cine de pe listele de europarlamentare au candidat și la parlamentarele din Noiembrie și cam câte voturi au adunat.

Pe lângă că i-am marcat în listele cu candidați, am comparat media procentului de voturi pe care l-a obținut fiecare în colegiul în care au candidat cu media generală a partidului la alegeri. Graficul arată cam așa:

Concluziile?

  • PNL și PSD+PC au refolosit câte 15, respectiv 14 candidați de la parlamentare, cu media din colegii foarte aproape de media generală.
  • PD-L a refolosit doar 7 candidați, și ei cu media apropiată de… medie.
  • PNTCD sunt interesanți, cei patru re-candidați ai lor sunt migratori de la PNL și PD-L care la alegerile din Noiembrie nu au făcut prea bine.
  • UDMR a ales candidați care au media de două ori mai mare decât media UDMR la alegeri.
  • PRM a reciclat 24 de candidați, disproporționat de mulți față de celelalte partide, cu media vag mai mare decât media generală a partidului.

E relativ interesant și cum fiecare partid a ales să poziționeze acești re-candidați pe liste. PSD+PC i-a pus cât mai sus (imediat după actualii europarlamentari), PNL i-a împrăștiat undeva spre sfârșitul listei. UDMR și PD-L i-au împrăștiat pe peste tot.

PRM îi și reciclează în topul clasamentului, și sunt și cei mai mulți prezenți pe listele Cațavencu cu candidații incompatibili. :-)

Well, să-mi spuneți dacă se mai pot trage și alte concluzii. Cred că va trebui să încep să urmăresc și știri din politică să pot înțelege mai bine ce se întâmplă. :-) A, și trebuie să adaug și lista de la “forța civică” la listele de candidați, plus declarațiile de avere.

2 Responses to “Cine re-candidează la EuroParlamentare?”

  1. Cosmin says:

    De ce nu ai pus culorile in ordine? Albastru, galben, rosu.

    E interesant si ce europarlamentari dintre cei vechi sunt pe pozitii eligibile. Daca au fost oamenii buni o data pt parlamentul european ar merita sa fie refolositi, mai ales ca stiu cum sta treaba, nu au nevoie de cateva luni doar ca sa invete ce se intampla acolo.

  2. Vivi says:

    Da, ar trebui sa incerc sa import si datele din parlamentul european. One of these days…

Leave a Reply





hartapoliticii.ro © 2004-2009
Toate datele de pe acest site sunt oferite cu caracter orientativ. Folosind acest site acceptați că autorii nu își asumă nici o răspundere pentru corectitudinea acestor informații.
Dacă aveți întrebări, sugestii sau opinii, vă rog să mă contactați.